Als autobezitter heb je automatisch te maken met de Algemene Periode Keuring, beter bekend als de APK. Iedere auto of motor dient om de zoveel tijd gecheckt te worden op verkeersveiligheid, de juiste registratie en milieunormen. Een geldige APK keuring is belangrijk, want zonder mag je de weg niet op. Als je dit wel doet, riskeer je een hoge boete. De RDW – organisatie voor registratie van gemotoriseerde voertuigen en rijbewijzen –  stuurt je zes weken voordat de APK verloopt automatisch een reminder.

Verschillen tussen soorten auto’s

In principe gaat jouw auto ieder jaar voor de keuring, maar tussen het soort auto’s zitten wel verschillen. Er wordt onderscheid gemaakt op basis van het bouwjaar en de brandstof waarop de auto rijdt. Hier een overzichtje van: wanneer APK?

·        Auto op benzine of elektrisch (van na 1 januari 2005): eerste APK als auto 4 jaar oud is, tweede keuring als auto 6 jaar oud is, derde als auto 8 jaar oud is en daarna jaarlijkse APK.

·         Auto op diesel of LPG: eerste keuring als auto drie jaar oud is, daarna jaarlijks

·         Auto (niet ouder dan 30 jaar) op benzine of elektrisch: eerste keuring als auto drie jaar oud is, daarna jaarlijks

·         Auto van 30 jaar of ouder: één keer per twee jaar

·         Auto van voor 1960: APK is niet nodig

Kosten van APK

De RDW meldt zich zes weken voordat de APK verloopt met een herinnering. Het keuringsrapport van vorig jaar vermeldt ook wanneer je auto uiterlijk gekeurd moet zijn. Uitstel van APK is alleen mogelijk wanneer jij je auto laat uitschrijven bij de RDW. Realiseer je dan wel dat je met die auto niet de weg op mag. De kosten van een APK verschillen per garage. Ook benzine of diesel maakt verschil. Bij de Vakgarage kun je een de APK gratis laten uitvoeren als je dit combineert met de grote beurt.

Aantal tips

Om verrassingen te voorkomen nog een aantal tips. Neem altijd het kentekenbewijs mee naar de garage. Berg na de APK het keuringsrapport goed op in het dashboardkastje, want je bent verplicht deze bij je te hebben in de auto. Ook als je auto is afgekeurd, is het belangrijk het rapport niet weg te gooien. Tot slot raden we je aan om de APK te combineren met een kleine beurt, zodat je auto weer als een tierelier loopt.